ßßß
Czekolada wywodzi się z Ameryki Południowej. Tam rośnie drzewo kakaowe, z którego wytwarza się kakao i masło kakaowe, które są głównymi składnikami czekolady. Już starożytni Olmecy zamieszkujący obecne tereny Meksyku 2000 lat p.n.e wykorzystywali ziarna kakaowca. Natomiast Majowie rozwinęli w III wieku n.e. prawdziwy kult czekolady. Owoce drzewa kakaowego poddawali fermentacji, prażyli i mielili, powstałe kakao mieszali z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chilli. Taki napój początkowo był dostępny dla władców, zamożnych arystokratów oraz kapłanów. Podczas obrzędów religijnych czekolada pełniła ważną funkcję. Po Majach atencję dla czekolady przejęli Aztekowie. Aztekowie spożywali czekoladę na zimno, a ziarna kakaowca służyły jako środek płatniczy. Krzysztof Kolumb jako pierwszy z Europejczyków poznał walory smakowe czekolady. Hiszpański dwór lubował się w czekoladzie doprawianej wanilią i cukrem. W XVII wieku inne dwory poznały sekrety czekolady robionej w Hiszpanii. Przez lata czekolada była płynnym przysmakiem, dopiero w XVII wieku francuzi wprowadzili pralinki czekoladowe. W następnym wieku rozwinął się przemysł czekoladowy w państwach europejskich. W XIX wieku oddzielono tłustą masę masła kakaowego od formy sypkiej, dokonał tego Konrad van Houten. Szwajcarzy szczególnie przyczynili się do popularyzacji czekolady byli wśród nich Lindt i Nestle
Czekolady gorzkie wytwarzają duże międzynarodowe koncerny jak Alpen Gold, Lindt, produkują one swoje wyroby w różnych krajach
Konsystencja czekolady gorzkiej to miazga kakaowa w 70%, tłuszcz kakaowy i cukier, czasami z niewielką domieszką wanilii lub aromatu. Występują również czekolady o zawartości 95% miazgi. Jest pewna prosta zależność dotycząca czekolady im mniej cukru, a więcej miazgi w składzie tym lepiej.
Gorzką czekoladę można polecić na drobny prezent, warto ją jeść gdy człowiek narażony jest na stres gdyż zawiera ona aż 228 mg magnezu na 100g wyrobu. Stosuje się ją jako polewę do słodkich ciast i deserów. Najczęstsze zastosowanie czekolady gorzkiej to zaspokojenie łaknienia i chęć szybkiego zyskania energii.
Gorzka czekolada wspomaga siły witalne organizmu gdyż zawiera wiele witamin, między innymi A, D, E, K C, B1, B2, B3 (PP), B6, B12, mikroelementów, kwasów tłuszczowych (nasyconych jednonienasyconych, wielonienasyconych, omega-3 i omega-6 i innych potrzebnych człowiekowi pierwiastków (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, selen). Jest wysoce energetyczna 100 gram to 599 kcal. Magnez zawarty w czekoladzie łagodzi stres. Gorzki przysmak dostarcza antyoksydanty które chronią przed wolnymi rodnikami.
Porcja: 43g Kalorie: 244 kcl
Błonnik pokarmowy3,6 g
Gęstość3,053E-05 g
Objętość61 g/m3
Food folate0 μg
Tłuszcze jednonienasycone4,7 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,503 μg
Tłuszcz16 g
Tłuszcze nasycone9 μg
Tłuszcze trans0,035 g
trans monoenoic fat0,028 g
trans polyenoic fat0,0074 g
Węglowodany24 g
Total Folate0 μg
Sacharoza16 g
Glukoza0 g
Maltoza0 g
Fruktoza0 g
Galaktoza0 g
Cukier17 g
Białko2,6 g
A9,7E-07 μg
B11,3E-05 mg
B61,7E-05 mg
B30,000362 mg
B129,9E-08 μg
B22,5E-05 mg
B50,000142 μg
K3,3E-06 μg
Beta Kryptoksantyna4,3E-07 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna1,3E-05 μg
A(IU)20 IU
Bete-karoten1E-05 μg
Alfa-karoten3,2E-06 μg
Omega-30,031 mg
Omega-60,453 mg
Fosfor0,106 mg
Magnez0,075 mg
Potas0,259 mg
Sód0,0093 μg
Wapń0,027 mg
Żelazo0,0037 mg
Cynk0,0011 mg
Mangan0,000659 μg
Miedź0,00055 μg
Selen2,3E-06 μg
Cholesterol0,0026 μg